Zelf een inloopdouche maken

Zelf een inloopdouche maken

Een inloopdouche wordt steeds populairder en dat is niet vreemd. Dit type douche heeft een hoop voordelen t.o.v. een douchecabine. Een inloopdouche oogt een stuk eenvoudiger en dat is het natuurlijk ook. Je hebt niet meer te maken met gevaarlijke opstapjes en je hebt over het algemeen meer ruimte in een inloopdouche. Voor mensen die slecht ter been zijn is een inloopdouche een goede keuze.

Hieronder leg ik uit hoe je van een bestaande douchecabine een inloopdouche maakt. Niet de volledige badkamervloer wordt opengebroken, maar enkel het deel waar de douchecabine staat.

Stap 1. Het klaarmaken van de ondergrond

Verwijder de douchecabine en tegels tot je de gewenste oppervlakte hebt voor de inloopdouche. Vaak wordt de nieuwe inloopdouche groter dan de oude douchecabine, omdat het vrijwel geen moeite kost om de inloopdouche groter te maken.

Controleer na het verwijderen van de tegels de bestaande cementlaag. Is deze nog goed genoeg om op te bouwen? Zo niet, dan moet je een nieuwe cementlaag aanbrengen.

Stap 2. Leidingen klaarmaken

Een inloopdouche heeft geen douchebak. Je dient er dus voor te zorgen dat het water goed afloopt naar het doucheputje. Dit doe je door een helling te maken in de ondervloer richting het doucheputje.

Het beste is om een flexibele pvc-buis aan te sluiten op de aangepaste afvoerleiding. Sluit een extra flexibele mof aan op het uiteinde van de pvc-buis. Zo kun je de douchegoot later eenvoudig in de vloer plaatsen.

Stap 3. Het afwerken van de ondervloer

Zodra de leidingen liggen, kan de vloer verder afgewerkt worden.  Maak een uitsparing voor een afvoersysteem naar keuze, zoals een douchegoot. Bevestig een ondervloer. Houd hierbij rekening met de helling en let erop dat deze vochtbestending is. Je kan de ondervloer direct betegelen met behulp van tegellijm en flexlijm.

Stap 4. Plaatsen van tegels

Als de ondervloer en afvoer geregeld zijn, is het tijd om te tegelen. Snij tegels op maat met behulp van een tegelsnijder. Gebruik flexibele tegellijm om het risico op barsten in de tegels te minimaliseren. De hellingen die je gebruikt in de vloer om het water naar het doucheputje te sturen, zijn vaak bepalend voor de structuur van de tegels. Je ziet vaak dat tegels diagonaal gesneden moeten worden.

Stap 5. Het voegen van de vloer

Als de tegels zijn gelegd dien je 24 uur te wachten. Daarna kan je de vloer voegen. Elke voeg tussen tegels die een hoek vormen en elke aansluiting met een andere materiaalsoort, moet met een flexibel materiaal afgedicht worden en niet met voegmortel. Dicht ook de aansluiting met de oude tegelvloer met een flexibel voegmateriaal.

Gebruik siliconen- of polymeerkit voor de voegen tussen vloer en wand en tussen de goot en de tegels. Maar doe dit pas nadat je resten voegmortel hebt verwijderd met een spons.

Stap 6. Het afwerken van de inloopdouche

De laatste stap is het installeren van kranen en een douchewand. Gebruik een waterbestendige tegellijm als je de muren van de inloopdouche wilt betegelen.

Zoals je ziet zit het meeste werk in de vloer. Het waterdicht maken van de douche en zorgen dat het water goed afloopt naar de doucheput zijn de belangrijkste puntjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *