Schrik jij ook ieder jaar weer van de energierekening die op de mat valt? Telkens moet er geld bijgelegd worden en er lijkt nooit goed nieuws te zijn. Ondanks het opvolgen van talloze energiebesparende tips, blijft je rekening torenhoog. Hoe zit dat? In veel gevallen heeft dit te maken met de energieleverancier. Daarom is energie vergelijken in 2019 nog nooit zo belangrijk geweest. Door innovatieve vergelijkingstools kun je binnen één oogopslag zien welke energiemaatschappij het voordeligst is. Maar hoe pak je dit aan? En is het überhaupt mogelijk om over te stappen als je energiecontract nog niet afgelopen is?
Energie vergelijken in 2019: waar moet je op letten?
Als je besluit gebruik te maken van een vergelijkingstool is het belangrijk om met enkele dingen rekening te houden.
Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw huidige energieverbruik. Let vooral op de kosten tijdens de eventuele dal- en piekuren en de gaskosten. Zo weet je precies waar jij op kunt besparen en of het mogelijk is om voordeliger uit te zijn bij een andere leverancier. Het energieverbruik kun je vervolgens invullen. De vergelijkingstool zal enkel de resultaten weergeven die bij dit verbruik past.
Vervolgens is het verstandig om de verschillende ervaringen van consumenten te lezen. Als we eerlijk zijn is stroom gewoon stroom. De stroom die op dit moment uit het stopcontact komt, zal niet veranderen als je overstapt van energiemaatschappij. Voor de kwaliteit van de elektriciteit of gas hoef je het dan natuurlijk ook niet te doen. Wel is een overstap maken verstandig als je op het prijsverschil, het klantencontact en duurzame stroom wilt letten. Daar kun je verschillen in vinden. Ieder bedrijf zal logischerwijs enkel de voordelen van hun diensten opnoemen. Geen enkele energiemaatschappij zal zichzelf ‘onbetrouwbaar’ of ‘te duur’ noemen. Het is aan de consument om dit zelf te ondervinden. Door ervaringen te lezen van andere consumenten, krijg je een goed idee van de diensten van een energieleverancier. Tel hierbij de verschillen in prijs op en je beschikt over een goede kans om de geschikte kandidaat te vinden!
Wanneer is het mogelijk om over te stappen?
Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt af van meerdere factoren. Allereerst is het belangrijk om je huidige energiecontract eens goed onder de loep te nemen. Welk contract heb je afgesloten? Gaat het om een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?
Bij een contract voor onbepaalde tijd is het op ieder moment van het jaar mogelijk om deze op te zeggen en over te stappen. Bij een contract voor bepaalde tijd ligt dit iets anders. Hierbij ben je akkoord gegaan met de richtlijnen die op het contract staan vermeldt. Dit betekent dat je volgens de wet niet onder het contract uit kunt. Het kan wel, maar dan wordt er vaak een vergoeding geëist. Is het dan helemaal niet mogelijk om over te stappen als je ontevreden bent? Dat gelukkig niet. In veel gevallen is het mogelijk om alsnog te besparen op de energierekening door over te stappen. Veel energieleveranciers bieden de mogelijkheid om de eventuele kosten voor jou te vergoeden als je een contract moet ontbinden. Hierdoor zijn de kosten niet voor jouw rekening en kun je alsnog genieten van een goede aanbieding. Bedenk wel dat dit niet voor iedere situatie geldt. Neem contact op met een nieuwe energiemaatschappij voor meer informatie.