Verlichtingtips: in 5 stappen je interieur verlichting op orde

Verlichtingtips: in 5 stappen je interieur verlichting op orde

Verlichting is een echte sfeermaker in je huis. Met de juiste verlichting zorg je voor die warme, gezellige en huiselijke sfeer. Maar hoe plaats je nu de juiste soort verlichting op de juiste plek in huis? Plaats je bijvoorbeeld een wandlamp in een hoekje met een stoel en tafeltje, dan wordt deze plek een echte highlight. Maar ook met ledstrips langs randen kun je de meest fantastische effecten creëren. Hoe zorg je dus voor die juiste balans in je verlichting? In deze blog vertellen we je hoe je snel een goed verlichtingsplan maakt voor alle ruimtes in je huis.

Maak een schets

Elk lichtplan begint natuurlijk met een plattegrond. Daar teken je de ruimtes in plus de meubels en aansluitpunten. Op deze plattegrond geef je aan welke elementen en hoekjes je graag wilt highlighten. Ook geef je met cirkels de activiteiten in de ruimte aan (werkplek in de keuken, lezen, hobbyplek). Met deze plattegrond kun je straks heel eenvoudig de juiste soort verlichting kiezen.

De verschillende soorten verlichting

Qua soorten verlichting zijn er basis-, werk- en accentverlichting. De basisverlichting zorgt ervoor dat de volledige ruimte in één keer goed verlicht is. Denk bijvoorbeeld aan rails met spots. De werk- en functionele verlichting plaats je op plekken waar je werkt en fel licht nodig hebt. Denk aan een leeslamp naast de bank of verlichting boven je snijplank in de keuken. Dit is echt gericht licht op een bepaalde plek. En met accentverlichting breng je de highlights en sfeer aan in een ruimte.

Kies je basisverlichting

Voor je basisverlichting is een goede balans tussen direct en indirect licht belangrijk. Bij direct licht kun je denken aan spots aan het plafond. Bij budgetlight vind je bijvoorbeeld een ruim en vriendelijk geprijsd assortiment met spots en andere soorten basisverlichting. Indirect licht is bijvoorbeeld een vloerlamp naast je bank. En is je woonkamer niet zo groot? Plaats dan extra veel indirect licht en laat het licht weerkaatsen op de muren. Zo lijkt de ruimte veel groter. Bedenk ook dat je naarmate je ouder bent meer licht nodig hebt. Teken de basisverlichting ook in op je plattegrond.

Fraaie sfeerverlichting

Naast praktische, heldere verlichting wil je ook graag sfeer in een ruimte. En daarvoor plaats je de juiste sfeerverlichting. In restaurants en winkels wordt hier dan ook altijd veel aandacht aan besteed. Sfeerverlichting is vaak met dimmers en wordt gekozen in warme tinten zoals warm geel of zacht oranje. Denk bijvoorbeeld aan ledstrings, zoutlampen, kaarslampen en lantaarns. Met sfeerverlichting ontstaat door de lichte en donkere vlakken ook een fraai lichtspel tussen licht en donker.

De werkverlichting

Ten slotte bepaal je ook op welke plekken je heldere, felle verlichting nodig hebt. Ook dit teken je in op je plattegrond. Denk aan een goede bureaulamp met licht dat je kunt richten op je bureau. Of een felle of dimbare leeslamp naast de bank. En denk ook na of je verschillende soorten verlichting kunt combineren in een lamp. Dat bespaart je een aantal extra lampen en dat scheelt weer op je energierekening.

De lampen uitkiezen

Als laatste kies je de lampen uit. Bij deze keuze zijn het kleuren- en materialenpalet van de ruimte bepalend. Maar je kunt natuurlijk juist ook voor een andere stijl kiezen om zo een mooi contrast neer te zetten. Ook een mooie designlamp boven je eettafel of keukeneiland kan een mooie eyecatcher zijn. Denk dus zeker ook na over het esthetische effect van je lampen. Zorg ervoor dat ze echt iets toevoegen aan de ruimte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *