Meer uit je vastgoed halen met deze verbouwing

Meer uit je vastgoed halen met deze verbouwing

Meer uit je vastgoed halen met deze verbouwing

Op zoek naar manieren om meer uit je vastgoed te halen? Dan is je woning splitsen wellicht een goede keuze. Deze verbouwing is – mede gezien de huidige krappe arbeidsmarkt – tegenwoordig ontzettend populair. Het biedt de mogelijkheid om niet alleen meer uit je vastgoed te halen, maar ook om meer mensen te kunnen helpen bij hun zoektocht naar bijvoorbeeld de perfecte woning. Maar wat houdt het splitsen van een woning precies in? Mag dit zomaar? En aan welke eisen moet dan voldaan worden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Voordelen van splitsen

Het splitsen van een woning betekent simpelweg dat je de oppervlakte opdeelt in bijvoorbeeld twee gelijke delen. Hierdoor zouden er bijvoorbeeld twee gezinnen in één huis kunnen wonen. Dat biedt verschillende voordelen voor jou als vastgoed-eigenaar.

In de eerste plaats de voordelen op financieel gebied. In de meeste gevallen levert dit meer op dan wanneer je bijvoorbeeld één woning in de verhuur zet. In sommige gevallen is het ook een keuze van mensen waarvan bijvoorbeeld de kinderen vertrokken zijn en die nu teveel woonoppervlakte voor hen alleen hebben. In dat geval genieten ze van extra inkomsten door dit deel onder te verhuren.

Ook kunnen sociale overwegingen een belangrijke rol spelen. Misschien maak je je wel druk om de huidige woningmarkt. Het is geen geheim dat deze momenteel echt oververhit is. Mensen betalen ongelooflijk veel geld voor de kleinste woningen en starters komen bijna helemaal niet meer aan een woning hierdoor. Misschien geldt dit ook wel voor jouw kinderen of andere familieleden. In dat geval kan je helpen om extra ruimte te creëren en eventueel middels een bedrag aan schenking de verhuur of aankoop ervan makkelijker te maken voor hen.

Tegelijkertijd is het wel belangrijk om te beseffen dat je voor meer verplichtingen komt te staan als je een deel onderverhuurd. Jij blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand.

Mag ik een woning zomaar splitsen?

Het splitsen van een woning kan dus veel voordelen opleveren. Zowel voor de omgeving als de investeerder. Maar onthoud wel dat je hier niet zomaar voor kunt kiezen. Je moet wel toestemming krijgen vanuit de gemeente alvorens je dit kunt doen. Voor het splitsen van een woning is áltijd een vergunning nodig. Om in aanmerking te komen voor een vergunning, moet er aan verschillende eisen worden voldaan. Hierbij is het van belang dat de leefbaarheid intact blijft. Dit betekent bijvoorbeeld dat er soms twee ingangen moeten zijn en dat je over een minimum aantal woonoppervlakte moet beschikken om überhaupt te kunnen splitsen. Deze eisen kunnen per gemeente verschillen. Daarom is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk contact opneemt met de eigen gemeente en de mogelijkheden onderzoekt. Zo weet je zeker wat er nodig is en waar je aan moet voldaan om deze verbouwing te realiseren.

Wil je investeren in vastgoed of ben je benieuwd of je nog meer uit je vastgoed kunt halen? Overweeg dan eens een training om meer uit jouw ondernemerschap te halen. Dit kan bijvoorbeeld via een real estate masterclass. Hier leer je ook meer over de voordelen en mogelijkheden van het splitsen van gebouwen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *