De vloer is een van de duurdere investeringen in je huis. Daarnaast is er enorm van keuze. Denk aan laminaat, bewerkt hout, parket en vinyl. Natuurlijk speelt budget een rol bij je beslissing. Echter zijn er ook andere aspecten die je in overweging moet nemen. Denk aan de hoeveelheid zonlicht en de mogelijke slijtage.
Zo zijn sommige houtsoorten niet zo bestand tegen vocht. Dit kan je dus niet in een badkamer plaatsen. Tegels zijn daarnaast erg duurzaam, maar kan duur zijn en arbeidsintensief met de installatie.
Om je op weg te helpen hebben we nemen we een aantal belangrijke zaken met je deur die je helpen bij het kiezen van een nieuwe vloer. Lees dus vooral verder!
Laminaat
Laminaat is goed bestand tegen krassen en verkleuring door zonlicht. In ieder geval beter dan de meeste houtproducten. Laminaat is dus materiaal wat wel tegen een stootje kan. Verwacht je dat je vloer wel wat weerstand krijgt? Dan is Karwei laminaat mogelijk een goede keuze.
Massief houten vloer
Hout heeft geeft een natuurlijke warmte en is niet gevoelig voor slijtage. Daarnaast kan het meerdere keren opnieuw worden geschuurd om zo weer een nieuw effect te geven. Een nadeel is dat massief hout kan uitzetten en krimpen door verschillende luchtvochtigheidsniveaus. Daarnaast kan het makkelijk deuken. Ook zonlicht kan schade aanrichten bij massief hout. Laat je dus vooraf goed inlichten alvorens je kiest voor deze vloersoort
Parketvloeren
Parketvloeren zijn meestal gemaakt van dunne lagen hout met lijm en kan daardoor een hogere luchtvochtigheid weerstaan. Ook kan zet het minder snel uit in vergelijking met massief hout. Parketvloeren kunnen net zo vaak worden geschuurd als massief hout. Echter kan het maar één of twee keer worden overgespoten. Laat je ook hierbij goed inlichten door de fabrikant of verkoper alvorens je het aanschaft. Een prima alternatief voor een parketvloer is een PVC vloer.
Vinyl vloeren
Vinyl vloeren zijn vooral goed in het afweren van slijtage, deuken, krassen en verkleuring door zonlicht en vlekken. Deze vloeren zijn eenvoudig te installeren en er zijn steeds meer ontwerpkeuzes beschikbaar. Hoewel de duurdere merken het uiterlijk van tegels, steens en zelfs eiken kunnen nabootsen, zien ze er van dichtbij vaak nog steeds uit als vinyl.
Meet vooraf om fouten te voorkomen
Nu je meer weet over een aantal vloersoorten, willen we je nog enkele zaken geven waar je rekening mee moet houden voordat je een vloer aanschaft. Meet bijvoorbeeld altijd eerst hoeveel vloer je nodig hebt in vierkante meters. Koop vervolgens zo’n tien procent extra om eventuele fouten te verhelpen.
Neem daarnaast goed in overweging hoeveel weerstand je vloer mogelijk krijgt. Hierop kan je het type vloer aanpassen. Zo kun je voor minder drukke kamers parketvloeren gebruiken. Maar doet laminaat het goed in de woonkamer.
Ten slotte zijn er nog een aantal manieren om te besparen om de aanschaf van je nieuwe vloer. Zo kan je op zoek gaan naar kortingen of beschadigde vloeren aanschaffen. Let er natuurlijk wel op dat de schade haast niet te zien is. Ook het inhuren van een professional om je te helpen is niet altijd nodig. Denk dus goed na of je alles eventueel zelf kan doen om zo de nodige kosten te besparen.