Ondanks de vele wetten en regels inzake arbeidsveiligheid gebeuren er nog steeds heel wat ongevallen op de werkplaats. En dan hebben we het niet alleen over ongevallen met blijvend letsel, maar ook over ongevallen met dodelijke afloop. Naast alle wetten en regels, moeten bedrijven ook beschikken over heel wat veiligheidscertificaten. Daardoor verwachten we dat de werkveiligheid toeneemt. Niets is echter minder waar. Maar hoe kunnen we voorkomen dat het misgaat op de werkplaats? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat medewerkers elke dag weer veilig naar huis kunnen gaan?
Valgevaar in de bouw
Het grootste risico op het gebied van veiligheid in de bouw is valgevaar. Zeker als er op hoogte wordt gewerkt, is het gevaar om te vallen steeds dichtbij. Oplossingen voor valgevaar beginnen bij de valbeveiliging van eyecatchersafety. Als geen ander weten ze hier dat werken op hoogte, zoals platte of hellende daken, onlosmakelijk verbonden is met valgevaar. Maar ook wanneer u bijvoorbeeld onderhoudswerken wilt uitvoeren aan uw gebouw kunt u bij hen terecht voor de juiste valbeveiligingsproducten. Producten die als kenmerk Dutch Design & Dutch Quality hebben. Ontwerp en kwaliteit van Nederlandse bodem. Dankzij herkenbare kleuren en een slim design zijn de valbeveiligingssystemen goed zichtbaar, markeren ze op een duidelijke manier de veilige zone en garanderen ze een oplossing voor het veilig werken op hoogte.
Bewustwording en veiligheid op de werkplaats
Naast het nemen van de noodzakelijke maatregelen die de wet oplegt en het investeren in de juiste veiligheidsmaterialen, is het heel belangrijk te investeren in uw medewerkers. Elke medewerker van het bedrijf moet bewust worden gemaakt van zijn of haar eigen verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid op het werk. Als we ons bewust zijn van de risico’s die ons eigen gedrag met zich mee brengen, kunnen we een veiligere werkomgeving creëren. Heel wat ongevallen zijn namelijk het gevolg van gebrek aan veiligheidsbewustzijn en de motivatie om de genomen maatregelen toe te passen. Hierbij denken we niet alleen aan valgevaar, maar ook aan snijgevaar, voorwerpen die kunnen vallen, uitglijden op de werkplaats, aanraken van chemische stoffen, …
Hoe kunnen we het veiligheidsbewustzijn op de werkplaats verbeteren?
Het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn is een grote uitdaging en er bestaat ook geen pasklaar antwoord voor hoe u dit kunt bereiken. Elke organisatie moet zijn eigen veiligheidscultuur creëren, want wat bij de een werkt, werkt bij de ander juist niet. Een ding is zeker, een medewerker zal veilig werken als hij of zij op de hoogte is van het hoe en waarom van dit veilig werken. Als manager of verantwoordelijke van een afdeling is het belangrijk dat u op een positieve manier kunt communiceren en over de nodige vaardigheden beschikt om de medewerkers te motiveren. Laat medewerkers zelf ideeën aanbrengen want zij weten als de beste wat wel en niet werkt op de werkplaats. Bovendien zullen ze zich beter aan de maatregel houden als ze die zelf hebben bedacht en anderen aanspreken op het niet naleven hiervan. Waardeer de medewerkers die goede bijdragen leveren. Bespreek de eventuele gevolgen wanneer een medewerker onveilig handelende en probeer dan samen op zoek te gaan naar een veilige manier van werken. Geef altijd zelf het goede voorbeeld. Niets is zo belangrijk als een manager die volledig achter de veiligheidsmaatregelen staat en die in praktijk brengt. Als hij of zij er geen waarde aan hecht, waarom zouden medewerkers er zich dan wel in interesseren?
Tot slot, wees geduldig. Als u jarenlang op een bepaalde manier heeft gewerkt, zit dat er zo ingebakken dat het moeilijk is om het te veranderen.