Hoe gedrag op de bouw moet veranderen

Hoe gedrag op de bouw moet veranderen

Het aantal doden in de bouw stijgt nog steeds. Met de veiligheid in de bouw is het slecht gesteld in Nederland. Er wordt veel gebruik gemaakt van zelfstandigen zonder personeel die zich gedwongen voelen om altijd maar door te gaan. Deze mentaliteit gaat natuurlijk ten koste van de concentratie. Een ongelukje zit met zo’n moeheid in een klein hoekje. Bouwvakker zijn is nu een van de meest gevaarlijke beroepen in Nederland, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Met een paar tips is het mogelijk om de veiligheid op de werkvloer al een stuk te verhogen. Lees dus vooral verder voor deze vier tips:

Tip #1: Begin bij de werkgever

Het is belangrijk dat de werkgever het met je eens is dat er iets moet veranderen. Veranderingen doorvoeren is niet alleen iets wat bouwvakkers met elkaar moeten afspreken, het is iets wat in het DNA moet zitten van ieder bedrijf. Een baas moet dus nooit vragen om ‘effe tussendoor’ snel een klus te doen, als hij ziet dat een zzp’er al helemaal gaar is. Het gaat hier om de levens van mensen: dus wees altijd eerlijk en realistisch in het uitdelen van opdrachten of in het aannemen van een klus. Moeheid is namelijk een van de grootste vijanden van veiligheid. Ben je een werknemer en zie je misstanden: spreek je er gerust over uit. Het gaat immers over je gezondheid.

Tip #2: Zorg voor een open cultuur

Je kunt geen gedragsverandering teweegbrengen als je medewerkers het zwijgen oplegt. Dat gaat vaak veel makkelijker dan dat je het zelf doorhebt: een simpele “ach, joh” en een handgebaar van “maak je niet druk” is al een teken dat je niet serieus wordt genomen. Het zorgt in ieder geval niet voor een open sfeer waar je problemen aan het licht kan brengen. Neem dus iedere werknemer serieus, ook als het in jouw ogen een beetje onbenullig is. Het gaat hier, nogmaals, om de gezondheid van mensen. Het aannemen van positieve kritiek is altijd een teken van goed leiderschap.

Tip #3: Ga herhaaldelijk op cursus

Er zijn meerdere soorten cursussen op de bouwvloer waar je jouw werknemers naar toe kan sturen om eens na te denken over veiligheid. Een VCA-examen is een voorbeeld daarvan, maar niet verplicht. Wel verplicht is de BHV-cursus: elk bedrijf is verplicht om goede bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. Hebben jouw collega’s of werknemers wel een diploma, maar is de kennis een beetje weggezakt? Dan is het ook goed om een traject van BHV online herhaling te laten doorlopen. Zo wordt het geheugen verfrist en zorg je dat er goede hulpverlening is binnen je bedrijf, ook als het per ongeluk eens misgaat.

Tip #4: Bagatelliseer niet

Vaak dempt men pas de put als het kalf is verdronken. Met andere woorden: pas als er een ongeluk is gebeurd, gaat men nadenken over de veiligheid. Het is daarom belangrijk om na een ongeval, mocht dat toch hebben plaatsgevonden, na te praten. Vaak hebben verschillende collega’s andere ideeën over hoe de situatie had kunnen worden voorkomen. Zo maak je samen een plan om de toekomst veiliger te maken en leer je ongepast en onveilig gedrag af. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *