Wanneer je een huis wilt laten bouwen, dan moet je werkelijk over alles nadenken. Dit geldt niet alleen voor de indeling zelf, maar ook waar en op welke hoogte de stopcontacten geplaatst moeten worden. Voor het zover is, zal er natuurlijk eerst een tekening gemaakt moeten worden, zoals het huis er in de praktijk uit moet komen te zien. Dit gaat niet alleen om de indeling, maar ook om het gebruik van verschillende materialen, zodat de constructie stevig genoeg is om veilig te blijven staan. Dit is het moment dat een technisch tekenaar om de hoek komt kijken en ervoor zal zorgen dat er een tot in detail getekend ontwerp wordt gemaakt, waarbij er precies kan worden gezien hoe het eruit komt te zien en ook de draagkracht van bijvoorbeeld de muren. Toch blijkt dat lang niet iedereen weet wat nu de rol is van een technisch tekenaar is het hele bouwproces. Hoe dit precies zit, vertellen we je aan de hand van een aantal voorbeelden.
Ontwerp en planning
Er heerst nog wel eens wat verwarring als het gaat om een architect en een technisch tekenaar. Een technisch tekenaar werkt samen met architecten, ingenieurs en andere partijen die betrokken zijn bij het bouwproces om nauwkeurige en gedetailleerde tekeningen te maken die als basis dienen voor het bouwproces. Met behulp van geavanceerde software kunnen zij zowel 2D- als 3D-tekeningen maken, die de exacte afmetingen en specificaties van de constructie weergeven. Ideaal dus om te laten zien hoe het geheel er uiteindelijk uit komt te zien. Wel is het goed te weten dat het niet alleen daarom te doen is, maar het ook als leidraad vormt voor de verdere planning van het hele traject. Zo worden op deze tekening ook de locaties van leidingen en andere belangrijke zaken aangegeven, waardoor het een stuk eenvoudiger wordt om alle partijen op elkaar af te stemmen qua werkzaamheden.
Communicatie tussen verschillende partijen
Naast het maken van technische tekeningen, speelt een technisch tekenaar ook een belangrijke rol bij de communicatie tussen verschillende partijen binnen het bouwproces. Ze fungeren als een schakel tussen de ontwerpfase en de bouwfase, waarbij ze de informatie en specificaties overbrengen naar de uitvoerende teams. Door hun vermogen om complexe concepten visueel weer te geven, helpen ze bij het verduidelijken van het ontwerp voor aannemers, bouwvakkers en andere betrokkenen. Dit vermindert miscommunicatie en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde ‘frequentie’ zit tijdens de uitvoering van het project.
Waarborgen van de kwaliteit
Kies je voor een technisch tekenaar van Devoteq, dan ben je verzekerd van kwaliteit. Een technisch tekenaar is namelijk verantwoordelijk voor het leveren van nauwkeurige en gedetailleerde tekeningen die voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Ze moeten ervoor zorgen dat alle metingen correct zijn en dat de tekeningen volledig en begrijpelijk zijn voor iedereen die ze moet lezen en gebruiken. Je kunt je dus wel voorstellen welke enorme druk er op de schouders van een tekenaar rust, die verantwoordelijk is voor het technische gedeelte van de tekening. Dit geldt niet alleen voor een huis, maar ook voor allerlei andere constructies. Hierbij moet je denken aan bruggen, maar ook auto’s en andere grote voertuigen.