EPC wordt BENG: ben jij al op te hoogte?

EPC wordt BENG: ben jij al op te hoogte?

Het zal je vast niet ontgaan zijn. De EPC wordt in 2020 vervangen door BENG. Hierbij zal het ontwerp van een architect meer invloed gaan hebben, dan het op de EPC-berekening had. Dit heeft te voornamelijk te maken met de eisen aan de BENG 1 indicator.

Hoe zit het nu?

Het is nu zo dat een gebouw vrij makkelijk aan de EPC-eisen voldoet. Het installatieconcept heeft op dit moment de meeste invloed op de score. Zelfs ontwerpen die hier helemaal geen rekening mee houden, voldoen met het plaatsen van genoeg zonnepanelen altijd aan de eis. Maar let op, door de komst van BENG zal dit snel veranderen. Zo blijft het installatieconcept veel invloed hebben op BENG 2 en 3, maar zal dit bij BENG 1 niet het geval zijn.

Het is dus de bedoeling dat de BENG 1 score zo laag mogelijk wordt gehouden d.m.v het ontwerp van de architect. Maar hoe zorg je hiervoor?  HBA B.V. heeft een aantal tips en tricks om de BENG 1 zo laag mogelijk te houden. Daarnaast dient u een BENG berekening uit te laten voeren. Zo kunt u advies krijgen om met uw ontwerp een zo’n laag mogelijke BENG score te behalen.

huis duurzaam verwarmen

Zo ga je als architect te werk

BENG 1 is de totale primaire energiebehoefte voor verwarming en koeling. Het is hierbij de bedoeling dat je onnodig gebruik en verbruik van energie zoveel mogelijk voorkomt, maar hoe kun je dit bereiken?

Allereerst is het belangrijk dat je zo compact mogelijk gaat bouwen. Zorg ook voor zo min mogelijk complexe vormen. Complexe vormen gaat namelijk gepaard met meer verliesoppervlakte. Het is absoluut aan te raden om de woning zoveel mogelijk te laten verwarmen door de zon en tegerlijkertijd te zorgen dat deze niet oververhit. Dit doe je door voldoende glas in combinatie met overstekken op zuid-georiënteerde gevels te plaatsen. Op deze manier zal de zon in de winter naar binnen schijnen. Terwijl het in de zomer buiten wordt gehouden. Een andere oplossing hiervoor is het toepassen van buitenzonwering.

Daarnaast dien je heel nauwkeurig te detailleren, bij voorkeur met de SBR-details. Hierdoor krijg je zo min mogelijk lineaire koudebruggen en zal het de transmissieverliezen laten dalen. Kies het liefst ook voor een betonconstructie. Door de thermische massa zal dit de temperaturen in huis langer vasthoudt.

Het plaatsen van de ramen is ook een belangrijk aandachtspunt. Ramen op het noorden zijn alleen noodzakelijk voor lichtinval, en zorgen tegerlijkertijd voor een verliesoppervlakte waar geen zon naar binnekomt. Probeer dit dan ook te een minimum te beperken. Combineer ramen aan de zuid, zuidwest en zuidoost kant goed met een overstek of zonwering. Let bij oost en west op dat ook hier niet te veel oververhitting ontstaat. Overstekken zijn namelijk minder effectief op de oost en westgevel, dit heeft te maken met de verandernde hoogte van de zon.

Ten slotte kan u een spuiventilatieplan gebruiken voor passieve koeling in de zomer maanden. Zorg voor een goede spui doorstroming in de plattegronden maar ook tussen de verdiepingen van het huis.

Heb jij al voorbereidingen getroffen?

Zoals je ziet zal er veel veranderen met de komst van BENG. Er worden nieuwe eisen gesteld door de overheid. Huizen moeten steeds energiezuiniger worden, dat is natuurlijk goed, maar het vraagt ook om veel veranderingen bij architecten. Wil je aan de eisen van de overheid omtrent energie voldoen? Dan dient de energiebehoefte, primair energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie op orde te zijn. De EU wil voor meer energiezekerheid zorgen en tevens onafhankelijkheid.

Wil je nu controleren of je bouwwerk voldoet aan alle eisen? Dan is het raadzaam om advies in te winnen bij een expert. Laat dus een berekening uitvoeren van je project. Zo krijg je niet alleen de score, maar ontvang je ook advies waarmee je alsnog aan de eisen kunt voldoen, mocht dit niet het geval zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *