Overweeg je al tijden om je oude groepenkast voor een nieuwe te vervangen? Maar stel je dit klusje telkens uit? Uit onwetendheid of misschien zelfs wel uit angst voor de bijkomende kosten? Dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het vervangen van een groepenkast.
Wat kost een nieuwe groepenkast?
Als je een nieuwe groepenkast wilt laten plaatsen zal je uiteraard nieuwsgierig zijn naar het kostenplaatje. Natuurlijk is geen enkele groepenkast hetzelfde en moet je bij het bepalen van de prijs met meerdere zaken rekening houden, maar het is wel fijn om te weten wat je ongeveer kunt verwachten. Hierbij is het vooral belangrijk dat je weet over welke groepenkast je minimaal moet beschikken. Is het nodig om 1-fase of 3-fase groepenkast in huis te halen? Dit is helaas geen keuze, maar afhankelijk van de woning zelf. Een 1-fase groepenkast is hierbij een stuk goedkoper dan een 3-fase kast. Daarbij komen natuurlijk ook nog de kosten van het aantal groepen dat je nodig hebt. Een gemiddeld Nederlands gezin heeft minimaal 6 groepen nodig.
De kosten voor een nieuwe groepenkast zijn niet eenvoudig te bepalen. Dit hangt immers van meerdere factoren af. Neem daarom contact op met een leverancier bij jou in de buurt en laat een offerte opstellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Hoeveel groepen heb je nodig?
De prijs van een groepenkast wordt uiteraard ook bepaald door het aantal groepen dat je nodig hebt. Maar hoe bepaal je hoeveel groepen er minimaal nodig zijn?
Het aantal groepen wordt bepaald aan de hand van de woonoppervlakte, het aantal vertrekken in huis en de stroombehoefte van zwaardere elektronische apparaten. Bedenk bijvoorbeeld dat ovens, een inductieplaat of een (vaat)wasmachine vaak al over een eigen groep moeten beschikken. Hierdoor stijgt het aantal benodigde groepen al heel snel. Vroeger werden meerdere grootverbruikers op één groep gezet, maar tegenwoordig komen mensen daar toch wel een beetje van terug. Iedereen kent immers nog wel de irritatie als je niet tijdens het wassen ook nog de stofzuiger aan kon zetten.
Bespreek met een specialist hoeveel groepen er minimaal nodig zijn. Zo weet je zeker dat alles een stuk sneller en veiliger werkt, maar je verkleint ook nog eens het risico op stroomstoringen in huis.
Uitbreiding of vernieuwing groepenkast in huurwoning
Verhuis je binnenkort naar een huurwoning in Rotterdam? Dan weet je dat dit er enorm veel te regelen is. Als je eindelijk de huisvestigingsvergunning rotterdam in handen hebt, kun je de sleutels van jouw nieuwe huurwoning in ontvangst nemen. Vervolgens steek je de handen uit de mouwen en ben je klaar om de woning eens flink op te knappen. Hierbij wil je de groepenkast natuurlijk niet vergeten. Maar mag je deze eigenlijk wel uitbreiden of vernieuwen in een huurwoning?
Dit is volledig afhankelijk van de huurbaas. Over het algemeen zullen zij hier niets op in te brengen hebben, omdat het de waarde van het huis alleen maar verhoogd. Toch mag je nooit zomaar voor een nieuwe groepenkast kiezen. Omdat het om een ingrijpende verandering gaat, zal dit altijd in goed overleg met de huurbaas gebeuren. In sommige gevallen worden verbeteringen van de woningen zelfs (deels) vergoed. De huurbaas kan er echter wel voor kiezen om de huurprijs te verhogen om deze kosten te dekken. Onderhandelen kan dan ook zeker geen kwaad!