Iedereen met een tuin herkent het probleem van een tuin die na elke winter weer een stukje minder mooi is geworden. Of dit nu komt door de groei van mos of onkruid of omdat er steeds meer dingen kapot gaan. Na verloop van tijd is het nodig om je tuin eens grondig onder handen te nemen. Een tuinrenovatie is niet iets wat je zomaar even doet op een vrije dag. Om jou te helpen bij de tuinrenovatie worden hier een aantal tips gegeven.
1. Teken jouw ideale tuin uit op papier
Het lijkt een inkoppertje, maar veel mensen gaan in de tuin aan de slag zonder dat ze vooraf een plan hebben gemaakt. Vervolgens blijkt er helemaal geen ruimte te zijn voor die vijver met karpers of voor die mooie loungeset. Super zonde natuurlijk, zeker als je al inkopen hebt gedaan. Schakel daarom de hulp in van een professionele tuinman. Je kan een aantal eisen stellen, of je laten verrassen. Maak bijvoorbeeld een moodboard van hoe jouw ideale tuin eruit ziet. Vervolgens maakt de hovenier een plattegrond van jouw nieuwe tuin zodat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte.
2. Bepaal je budget
Een tuinrenovatie kan nogal in de papieren lopen. Bepaal daarom van tevoren je budget en houd hieraan vast. Mocht het niet in het budget passen kan je er altijd nog voor kiezen om oude spullen uit je tuin her te gebruiken. Er zijn genoeg dingen uit de tuin die je niet hoeft te vervangen. Laat je de schuur of blokhut staan? Dan is het ook niet nodig om de LED lamp met sensor weg te halen. Ook de bestrating van de tuin kan vaak prima nog een aantal jaartjes mee als je deze goed schoonmaakt met schoonmaakazijn.
3. Bedenk of je professionele hulp inschakelt
Bij het maken van een plattegrond van je tuin is het aan te raden om hiervoor hulp in te schakelen. Als je zelf groene vingers hebt kan je het plan vervolgens prima zelf uitvoeren. Mocht dit niet het geval zijn, is het aan te raden om de tuinrenovatie uit te besteden. Om kosten te besparen kan je er altijd nog voor kiezen om te hovenier te ondersteunen. Zorg bijvoorbeeld dat de tuin al helemaal leeg is, zodat de hovenier dit zelf niet meer hoeft te doen. Slepen met spullen kan iedereen namelijk.
4. Plan de renovatie van tevoren in
Zeker als je van plan bent om hulp in te schakelen, is het verstandig om dit goed in te plannen. Zodra de lente begint zijn de meeste hoveniers helemaal volgepland met andere klussen. Terwijl dezelfde hoveniers het in de wintermaanden juist erg rustig hebben. Sommige hoveniers hebben het zelfs zo rustig dat ze een speciaal wintertarief hanteren. Als je een klein budget hebt, kan het dus interessant zijn om (een deel van) de klus al in de winter te laten klaren. Een ander voordeel is dat je dan gelijk van je nieuwe tuin kan genieten als de eerste lentedag aanbreekt! Wie wil dat nu niet?