Wie een klein beetje technisch inzicht heeft, zal niet al te bang worden om de handen uit de mouwen te steken en zelf zijn of haar omgeving naar wens aan te passen. Oftewel, als er dan een constructie moet komen zoals een stal, schuur of schutting, dan bouw je die lekker helemaal zelf! Kies de beste en mooiste onderdelen bij elkaar, verzamel je gereedschap, teken je plan goed uit en ga vol goede moed aan de slag. Voor een schitterend resultaat gaan we je nu vertellen hoe jij een blokhutprofiel op je bouwsels toe kunt passen. En waarom.
Wat is een blokhutprofiel?
Dat lijkt misschien een vreemd concept maar dat is het niet. Je hebt het in je leven al talloze keren gezien, geloof ons maar! Het is niets meer of minder dan een profiel van planken die een gleuf aan de onderzijde hebben en een messing – uitstekend gedeelte – aan de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat je de planken heel gemakkelijk aan elkaar kunt bevestigen.
Waar gebruik je het voor?
Voor zoveel dingen! Natuurlijk een blokhut, waarom zou dat profiel anders die naam dragen? Onder andere ook vogelhuisjes, tuinkasten, tuinhuisjes en complete buitenverblijven construeer je ermee. Zodra je de planken op maat gezaagd hebt en een skelet van je project op touw hebt gezet, kun je het blokhutprofiel eenvoudig creëren. Gebruik als basis hiervoor je eigen bouwtekeningen of de plannen die je elders vandaan hebt gehaald. If it ain’t broke, don’t fix it! Oftewel, een beproefde methode hoeft niet in twijfel getrokken te worden.
Wat kan ik hiervoor het beste gebruiken?
Ga altijd voor een houtsoort die het lang uit zal houden. Het gebruik van geïmpregneerd hardhout is altijd aan te bevelen. De weersomstandigheden hebben er geen vat op en als je de planken af en toe van een degelijke onderhoudsbeurt voorziet, kun je er nog heel lang van genieten. Hieronder verstaan we naast schoonmaken ook het aanbrengen van een laag verf of lak. Zodra de kleuren beginnen te vervagen, wordt het tijd om je schutting of ander bouwsel weer in zijn volle glorie te herstellen.
Hoe zet ik het in elkaar?
Stapelen, dus. Eerst heb je gleufbalken nodig die je verticaal in de bodem zet; hiertussen passen de planken perfect en heb je in no time een wandje uit de grond gestampt. Natuurlijk moeten de gleufbalken wel even hoog zijn als het aantal planken bij elkaar opgestapeld.
Succes met het klussen en geniet van de resultaten!