Steeds meer mensen vallen voor de charme van een prachtige PVC vloer. De PVC vloer is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten én biedt de gebruiker bovendien ook nog eens enorm veel voordelen. Hierdoor behoort deze vloer tot de meest gewilde vloer in Nederland. Zodra je besluit om zelf een pvc vloer leggen is het belangrijk dat je nadenkt over de wijze waarop deze gelegd gaat worden. Net als bij traditioneel laminaat heb je meerdere legsystemen, denk aan het kliksysteem of de zelfklevende varianten. Het voordeel van een PVC vloer is dat deze zeer gemakkelijk zelf te leggen is. Hierdoor is er geen tussenkomst van een professional nodig en dat scheelt je een heleboel extra geld. Het leggen van een PVC vloer doe je gemakkelijk zelf, mits je weet hoe je dit aanpakt. In dit artikel vertellen we hoe je deze vloer helemaal zelf kunt leggen.
Pak eerst de ondergrond goed aan
Het is van essentieel belang dat de ondergrond voor de PVC vloer in goede staat is. Hier heb je gelukkig de hele dag de tijd voor, aangezien de PVC vloer eerst 24 uur moet acclimatiseren aan de ruimte waarin hij terecht komt. Hierbij is het vooral belangrijk dat de vloer op kamertemperatuur komt, alvorens hij gelegd wordt. Let op: plaats de vloerstroken op een vlakke ondergrond. Anders kunnen ze gaan vervormen en dat geeft weer problemen met het leggen van de vloer zelf. Om oneffenheden in de nieuwe vloer te voorkomen is het belangrijk dat de ondergrond op de juiste manier behandeld wordt. Hierbij geldt dat de vloer schoon, stofvrij en niet poreus moet zijn. Creëer zo een vlakke en stabiele ondergrond als basis voor de nieuwe PVC vloer. Hoe beter de basis, hoe mooier het resultaat straks zal zijn.
Aan de slag!
Als de ondergrond behandeld is en de vloer mooi op kamertemperatuur is gekomen, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan! Meet hiervoor eerst de ruimte goed uit. Zo voorkom je dat je straks een heleboel restafval hebt door het verkeerd afsnijden van de planken. Bedenk vervolgens een patroon. Je mag hier best wat speelse creativiteit in verwerken, dat voorkomt een amateuristische uitstraling. Voor het leggen van de vloer is het belangrijk dat er gelet wordt op de luchtvochtigheidsgraad en temperatuur in huis. Een hoge luchtvochtigheidsgraad kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat lijm minder goed pakt. Dit bemoeilijkt vervolgens het leggen van de vloer.
Voor het leggen van de vloer is het belangrijk dat je rekening houdt met type PVC vloer dat gebruikt wordt. Vaak wordt er een gebruiksaanwijzing geleverd, waarop precies wordt uitgelegd hoe de vloer gelegd moet worden. Ook kan je om advies vragen aan de leverancier van de vloer.
Hoe lang duurt het voordat je de vloer mag belopen?
Dit is een vraag die veel mensen bezig houdt. Zeker in de woonkamer is het belangrijk dat je weer snel naar binnen kunt. Dit in tegenstelling tot de slaapkamer op zolder, waar je wel even vandaan kan blijven. Gelukkig hebben we goed nieuws: na het aanwalsen van de vloer kan deze direct belopen worden. Let er wel op dat je niet direct de vloerverwarming aanzet. Hier moet je minstens 24 uur mee wachten, zodat je zeker weet dat alle lijmresten mooi opgedroogd zijn en de vloer gewend is aan de nieuwe temperaturen in huis.