Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om tijdens een verbouwing of de opbouw van een nieuwbouwwoning, rekening te houden met de duurzaamheid van de woning. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de materialen die gebruikt worden tijdens de verbouwing, maar ook welke energiebesparende mogelijkheden er in het huis verwerkt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een goede isolatie of producten om zelf energie mee op te wekken. Anno 2018 is het bij veel nieuwbouwwoningen zelfs verplicht om een warmtepomp te installeren en de cv-ketels achterwege te laten. Een duurzame verbouwing maakt besparen op stroom en gas mogelijk. Maar hoe gaat een duurzame verbouwing in zijn werk?
Let op het materiaalgebruik!
Allereerst is het belangrijk dat er gelet wordt op het materiaalgebruik tijdens de verbouwing. Er moet gebruik gemaakt worden van materiaal dat beschikt over stevige eigenschappen en een lange levensduur. Bovendien moeten de materialen op een eerlijke manier worden geproduceerd. Dit draagt bij aan de uiteindelijke duurzaamheid van de woning. Wij raden aan om bij de aanschaf van materialen eerst aan de winkel te vragen welke goed scoren op duurzaamheid. Zo ben je overtuigd van de goede kwaliteiten en de eerlijke productie van het materiaal en kan je zonder problemen beginnen met de verbouwing.
Waardevermeerdering door een goede isolatie
Vervolgens is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan de isolatie van de woning. Deze moet optimaal zijn om het besparen op stroom en gas makkelijker te maken. Natuurlijk heeft niet iedereen de financiële middelen om na een verbouwing ook nog eens een veel geld uit te geven aan de isolatie. Isoleren kan echter op verschillende manieren en hoeft echt niet altijd veel geld te kosten. We zien vaak dat er bij isolatie gebruik wordt gemaakt van dubbel glas. Dubbel glas voor een gehele woning is echter best prijzig. Gelukkig zijn er ook methodes waarmee je alsnog gas en stroom kunt besparen, maar niet gelijk super duur uit hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van tochtstrips. Deze voorkomen dat de warmte uit het huis wordt gelaten, zodat het huis een aangename temperatuur behoud. Als je niet zeker weet waar de tocht vandaan komt is er een simpele tip om dit te ontdekken. Hierbij loop je met een kaarsje langs de ramen en deuren. Zodra het kaarsje gaat flakkeren, weet je waar die vervelende tochtvlaag vandaan komt. Zo houd je de koude lucht uit huis en blijft de woning op een aangename temperatuur.
Wist je dat je de waarde van je huis kunt vermeerderen door gebruik te maken van een goede isolatie? Tegenwoordig krijgen alle woningen een milieulabel toegewezen bij de verkoop. Dit milieulabel is te vergelijken met de milieulabels die je ziet op grote elektronische apparaten. Deze weergeeft hoe milieuvriendelijk en energiezuinig de woning is. Energiezuinige woning genieten van een hogere waarde dan woningen die laag scoren. Bovendien is de vraag naar energiezuinige woningen tegenwoordig veel groter, hierdoor is de kans groot dat je een woning snel verkoopt als deze beschikt over energiezuinige kwaliteiten.