Waarom een groen schoolplein een goede investering is

Waarom een groen schoolplein een goede investering is

Stel je eens voor: een schoolplein vol levendige planten, kleurrijke bloemen, klimmende kinderen op houten speeltoestelen… en in plaats van asfalt overal, zachte groene grasvelden om op te rennen en te spelen. 

Klinkt goed, toch? Een groen schoolplein is niet alleen mooi om naar te kijken, maar biedt ook talloze voordelen voor de kinderen, de school en de omgeving. In dit blog vertel ik je waarom een groen schoolplein een van de beste investeringen is die een school kan maken.

1. Meer speelplezier en beweging

Laten we eerlijk zijn: een schoolplein vol beton en tegels is nou niet bepaald inspirerend om op te spelen. Door het schoolplein groener te maken, nodig je kinderen uit om meer te bewegen en creatief te zijn in hun spel. 

Maar hoe maak je de speeltuin dan groener? Denk  bijvoorbeeld aan boomstammen om op te balanceren, een heuveltje om vanaf te rennen en natuurlijke schaduwrijke plekjes om te zitten. 

Het is bewezen dat kinderen op groene pleinen meer fantasierijke spelletjes bedenken en langer buiten spelen. Bovendien stimuleert een groen schoolplein avontuurlijk spel, wat betekent dat kinderen meer klimmen, rennen en ontdekken – supergoed voor hun motorische ontwikkeling én hun gezondheid.

2. Beter voor concentratie en leerprestaties

Wist je dat de natuur een kalmerende werking heeft op ons brein? Voor kinderen is dat niet anders. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die regelmatig buitenspelen in een groene omgeving zich beter kunnen concentreren in de klas. 

Een groen schoolplein biedt dus niet alleen een leuke plek om te spelen, maar helpt ook om de leerprestaties te verbeteren. Na een pauze op een groen plein komen leerlingen vaak rustiger en gefocuster de les in. Wat wil je nog meer?

3. Betrokkenheid en samenwerking

Een groen schoolplein is vaak een project waar de hele school, ouders én zelfs de buurt bij betrokken kan worden. Denk aan gezamenlijke plantdagen waarbij iedereen een steentje bijdraagt. Dit soort activiteiten bevordert niet alleen de schoolspirit, maar creëert ook een sterkere band tussen de school en de lokale gemeenschap. 

Door samen te werken aan een groen plein, voelen kinderen zich bovendien trots en verantwoordelijk voor hun speelomgeving. En laten we eerlijk zijn, wie vindt het nou niet leuk om met de handen in de aarde te wroeten en nieuwe plantjes te planten?

4. Natuureducatie binnen handbereik

Met een groen schoolplein haal je de natuur letterlijk dichterbij. Dat betekent dat je het plein ook kunt gebruiken voor educatieve doeleinden. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om een buitenles te geven over de groei van planten of het herkennen van vogels die op het plein neerstrijken? 

Je kunt zelfs kleine moestuinen aanleggen waar kinderen leren over duurzaamheid, voedselproductie en het belang van biodiversiteit. Dit soort lessen zijn praktisch, leuk en geven kinderen waardevolle inzichten in de natuur en hun omgeving.

5. Klimaatbestendig en duurzaam

Onze zomers worden heter en de regenbuien heviger. Een traditioneel betegeld schoolplein kan vaak de hitte niet goed kwijt en zorgt bij veel regen voor wateroverlast. Kortom, niet echt goed.

Maar een groen schoolplein kan deze uitdagingen wél aan. Planten, bomen en gras absorberen regenwater veel beter dan tegels, waardoor er minder water op het plein blijft staan. Daarnaast zorgen bomen en struiken voor schaduw en verkoeling in de zomer. Een groen schoolplein draagt dus direct bij aan een klimaatbestendige en duurzame omgeving.

6. Gezondere lucht en minder stress

Een groen plein is niet alleen mooi voor het oog, maar ook goed voor de gezondheid. Planten en bomen zuiveren de lucht en zorgen voor meer zuurstof, wat vooral in stedelijke omgevingen van groot belang is. 

Daarnaast biedt een groene omgeving bewezen voordelen voor het mentale welzijn. Een groene omgeving verlaagt stress en bevordert ontspanning. Dat geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de leraren! En geef toe, wie wordt er nou niet een beetje zen van een mooi groen uitzicht tijdens de pauze? Precies!

7. Een fijne ontmoetingsplek voor de buurt

Een groen schoolplein kan ook buiten schooltijden een waardevolle plek worden voor de buurt. Ouders kunnen er met hun kinderen spelen, buurtbewoners kunnen genieten van een rustige groene plek en de school kan zelfs activiteiten organiseren voor de wijk. Dit versterkt de band tussen de school en de omgeving en maakt van het schoolplein een echte ontmoetingsplek voor jong en oud.

Maak school leuker en help de natuur

Alle voordelen van een groen schoolplein bij elkaar maken het een absoluut waardevolle investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaald. Investeer daarom ook in een groen schoolplein en maak school gaan een stuk leuker!

Wat we je als laatste nog even mee willen geven, is om het groene schoolplein eerst in een 3D tuintonwerp te laten uitwerken. Een 3D tuinontwerp maakt het mogelijk om een virtuele wandeling over het groene schoolplein te maken voordat de aanleg begint. Zo weet je dus vooraf of het schoolplein aa n de verwachtingen gaat voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *