Een WPAC berekening kan je veel gedoe besparen

Een WPAC berekening kan je veel gedoe besparen

Als bouwer en/of aannemer weet je het natuurlijk al lang: sinds 1 april 2021 is de WPAC berekening verplicht. Dit is de berekening die ervoor zorgt dat door jou geplaatste en geïnstalleerde waterpompen en aico’s voldoen aan de geluidseisen die gesteld zijn in het bouwbesluit. Maar hoe zit dat precies? Hoe regel je zo’n WPAC berekening?

Er is niet altijd een WPAC berekening nodig

Gaat het om een warmtepomp die binnen wordt geplaatst? Een grond- of bodemwarmtepomp? Dan is er geen WPAC berekening nodig. Ook wanneer het gaat om zakelijke bouw, bijvoorbeeld een winkel of bedrijfspand, is geen WPAC berekening nodig. Gaat het echter om een nieuwbouwwoning of de renovatie van een bestaande woning? Om een lucht-lucht-warmtepomp of een lucht-water-warmtepomp die buiten wordt geplaatst? Dan is de WPAC berekening verplicht. Deze berekening zorgt ervoor dat het geluidsniveau van de warmtepomp in kaart wordt gebracht. Alleen als je precies weet hoeveel lawaai de warmtepomp veroorzaakt, kun je maatregelen nemen. Het kan dan slimmer zijn om te kiezen voor een ander merk of voor een andere plek om de warmtepomp te plaatsen. Ook het plaatsen van een speciale bekisting om de warmtepomp kan een groot verschil maken.

Hoe regel je deze berekening?

De wettelijke bepalingsmethode voor het uitvoeren van deze berekening is op locatie. Maar daar zijn nogal wat haken en ogen aan verbonden. Het kan dan immers zijn dat de warmtepomp alsnog verplaatst moet gaan worden. Dit kan veel geld en tijd kosten en daarbij is het natuurlijk ook zonde van de al uitgevoerde arbeid.

Gelukkig is een andere manier ook toegestaan. Je kunt online een WPAC berekening aanvragen. Zo zorg je ervoor dat je de warmtepomp pas gaat plaatsen als deze voldoet aan de eisen die gesteld zijn in het bouwbesluit. Het aanvragen van deze berekening gaat gemakkelijk en je hebt dan al binnen 1 tot 5 dagen uitsluitsel over de plaatsing van de warmtepomp. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar die liggen vele malen lager dan de kosten die je moet maken op het moment dat de warmtepomp teveel overlast veroorzaakt en je deze moet gaan verplaatsen.

Waarom is deze berekening van belang?

Je hebt, in een nieuwe of bestaande woonwijk,  te maken met directe buren. Om te voorkomen dat zij overlast ervaren van jouw warmtepomp is deze WPAC berekening in het leven geroepen. Door je te houden aan de bepalingen van het bouwbesluit voorkom je ergernissen en irritatie in de buurt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *