Je hebt de knoop doorgehakt en wil voor jezelf gaan beginnen. In de bouw kun je werkelijk alle kanten op. Misschien wil je wel aan de slag als aannemer, timmerman of schilder. Alles is mogelijk. Maar bij het starten van een eigen bouwbedrijf komt wel wat kijken. Ook afhankelijk van wat voor bedrijf je voor ogen hebt. Wil je als zelfstandige aan de slag of wil je het bedrijf groter maken en ook personeel in dienst nemen?
Het moge duidelijk zijn, dat er nog wel wat dingen geregeld moeten worden voordat het zo ver is. Maar waar moet je precies aan denken? Met dit artikel helpen we je alvast een beetje op weg.
Materialen en gereedschap
Als je altijd in loondienst hebt gewerkt, leek al het te gebruiken materiaal en gereedschap zo vanzelfsprekend te zijn. Je kon altijd krijgen wat je nodig had. Nu moet je dit allemaal zelf regelen en dat vergt best wat organisatietalent.
Standaard gereedschap om de klussen uit te voeren, heb je waarschijnlijk wel in huis. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van dingen die incidenteel worden gebruikt? Grotere apparaten, zoals een heftruck? Een heftruck aanschaffen is een flinke investering. Daarom kiezen veel bedrijven voor liftlease heftrucks. Je kunt hierbij een heftruck leasen voor een vast bedrag per maand. Een mooie oplossing. Een heftruck is vrijwel onmisbaar. Er moeten nogal wat zware spullen verplaatst worden in de bouw. Dan is het een prettig idee om te weten dat je hierbij altijd van het juiste gereedschap gebruik kan maken.
Natuurlijk is een heftruck huren niet het enige waar je aan moet denken. Er is nog veel meer nodig om je werk goed uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan een eigen steiger, speciaal apparatuur voor jouw werkzaamheden, enzovoorts. Vraag jezelf daarom goed af welke klussen je precies gaat uitvoeren en wat je hierbij nodig hebt. Hoe langer je in het vak zit, hoe beter dit je af zal gaan. Gaandeweg leer je.
Uurtarief bepalen
Als eigen baas ben jij ook verantwoordelijk voor welk tarief je hanteert. Je mag het uurtarief geheel zelf bepalen. Dat kan best lastig zijn. Natuurlijk wil je voldoende verdienen aan je werkzaamheden, maar tegelijkertijd moet je ook een goede concurrentiepositie innemen. De gulden middenweg is vaak dan ook lastig te vinden. Wat een redelijke prijs is, hangt met name af van de huidige markt.
Het is daarom slim om eens om je heen te kijken. Wat vragen soortgelijke bedrijven voor hun werkzaamheden? Probeer met jouw tarief een beetje in het midden te gaan zitten.
Opdrachten vinden
Een bedrijf kan natuurlijk nooit lang bestaan zonder de nodige klanten. Veel mensen die voor het eerst een eigen onderneming starten, zijn bang dat ze straks weken zonder werk zitten. Het goede nieuws is dat het in de bouw momenteel erg druk is. Die drukte lijkt voorlopig ook niet af te nemen. Er is dus genoeg vraag op de huidige markt.
Opdrachten kun je op verschillende manieren binnenslepen. In dorpen en kleine steden vaak al door veel mond-tot-mondreclame. Je zou ook online kunnen adverteren. Als het balletje eenmaal gaat rollen, blijft deze – mits je goed werk levert – meestal ook nog wel even doorgaan.