Arbouw ziet nog te veel ongelukken in Nederlandse bouw

Arbouw ziet nog te veel ongelukken in Nederlandse bouw

We hebben een tijdje geleden natuurlijk veel gehoord over bouwvakkers die omkwamen met de bouw van de grote voetbalstadions in Qatar. Natuurlijk is het vergelijken met appels en peren, maar ook in ons land komen er jaarlijks teveel mensen om het leven door ongelukken in de bouw. Dat, terwijl het juist heel erg makkelijk is om dat aantal terug te drijven. Er moet wat veranderen, maar wat?

Onacceptabel veel ongelukken

Er gebeuren veel ongelukken in de bouw. Dat stelt vereniging van bouw- en infrabedrijven Koninklijke Bouwend Nederland. Het bedrijf werkt samen met vakbonden en bouwbedrijven om de Nederlandse bouwsector veiliger te maken. De ambitie is om iedere bouwer en arbeider een veilige werkplek te gunnen. Toch wil dat nog niet echt lukken en stijgt het aantal ernstige ongevallen in Nederland de afgelopen jaren. Het is “onacceptabel”, zegt de vereniging: elke dode in de sector is er één teveel.

Zware verwondingen opgelopen

De meest voorkomende ongelukken in de bouwsector zijn bijvoorbeeld vallen, struikelen en uitglijden. Dat gebeurt van verschillende hoogtes: zowel hoger dan 2,5 meter dan dichter bij de grond. Ook machines kunnen verwondingen veroorzaken. Eén van de meest voorkomende verwondingen zijn vallende voorwerpen van een hogere verdieping in een gebouw of voorwerpen die ergens door gelanceerd worden. Jaarlijks komen dat soort verwondingen wel ruim 700 keer voor.

Stijging aantal slachtoffers

Van de arbeiders die een van deze verwondingen opliepen, bleef daarna 28 procent langer dan 40 dagen thuis na de gebeurtenis. Het is een schokkend getal en licht vele malen hoger dan andere sectoren in de Nederlandse economie. Van letselschade in deze sector blijkt het niet makkelijk om te herstellen. Volgens de inspectie kwamen maar liefst 19 bouwvakkers om in de sector in 2020. Het aantal niet dodelijke slachtoffers steeg ook van 337 ongevallen in 2019 tot 443 slachtoffers in 2020. De bouw is dus een van de gevaarlijkste sectoren in de Nederlandse economie om te werken.

Wat kan jij doen?

Daarom roepen verschillende organisaties op om het werken op grote hoogtes en met zware machines extra te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan valbeveiliging voor platte daken zodat bouwvakkers die zich verstappen niet meteen een dak afkukelen. Ook met veilige liften of bijvoorbeeld een kantelhek wordt het werken op een bouwterrein of in een bouwloods al veel veiliger. Juist bezuinigingen op dit soort dingen is een ingrediënt voor ongelukken: bezuinig dus niet, maar schaf de juiste bouwbeveiliging aan.

De cultuur moet veranderen

Als het aan de vereniging Bouwend Nederland ligt, dan moet er een cultuurverandering komen in de bouwsector. Het gaat dan vooral om een verandering in het gedrag. Er zijn vaak gedragspatronen op de werkvloer die jaren ingesleten zijn en moeilijk te veranderen zijn. Haantjesgedrag, stoer doen en een mentaliteit waarbij de gezondheid niet voorop staat, zijn schering en inslag. Het is tijd om daar iets aan te veranderen: dat moet op zowel het niveau van het personeel als bij de leidinggevers van bedrijven. Samen kunnen bouwvakkers en de vereniging de levens redden van veel collega’s. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *