De belangrijkste kenmerken en toepassingen van polycarbonaat

De belangrijkste kenmerken en toepassingen van polycarbonaat

Polycarbonaat is een veelgebruikt materiaal in de bouw. Een praktische doe-het-zelver zal hier echter wellicht minder vaak van gehoord hebben. Want wat is polycarbonaat precies? Over welke kenmerken beschikt deze? En hoe kan deze worden gebruikt?

Polycarbonaat platen bevatten een thermoplastisch polymeer. Het materiaal is duidelijk te herkennen aan zijn karakteristieke kenmerken. Neem een polycarbonaat plaat in je handen en je merkt direct hoe hard en stevig deze is. Ook het uiterlijk trekt de aandacht. Want hoewel het materiaal erg stevig is, is deze tegelijkertijd doorzichtig. Je kunt polycarbonaat het beste vergelijken met glas. Het is dan ook niet voor niets dat polycarbonaat platen vaak worden toegepast als veiligheidsbeglazing. Dat wil niet zeggen dat ze over dezelfde eigenschappen als glas beschikken, want polycarbonaat is tot wel 250 keer sterker dan gewoon glas. Hierdoor is het een uitermate geschikt product voor plekken waar het glas nét wat sterker moet zijn dan normaal om de veiligheid te verhogen.

Polycarbonaat platen als veiligheidsglas

Opvallend genoeg is polycarbonaat al veel langer op de markt beschikbaar. Toen dit materiaal echter pas net ontdekt was, was de populariteit voor polycarbonaat nog minimaal. Dit had verschillende redenen. Ten eerste het uiterlijk van polycarbonaat. Toen de Duitse chemicus in 1900 ontdekte hoe polycarbonaat ook als glas kon worden gebruikt, had dit materiaal enkel nog een ietwat bruine tint. Hierdoor waren polycarbonaat platen veel minder geschikt om te gebruiken op grote oppervlaktes. Wie wil er immers over een raam in huis beschikken die volledig bruin is afgewerkt?Polycarbonaat

Pas in 1970 was de technologie zo ver vooruit dat wetenschappers éindelijk hadden ontdekt hoe ze polycarbonaat ook een andere uitstraling konden geven. Vanaf toen was het ook mogelijk om doorzichtige polycarbonaat platen aan te schaffen. De populariteit voor dit materiaal begon direct explosief te stijgen. Polycarbonaat werd hét materiaal voor het creëren van stevig veiligheidsglas.

Inmiddels wordt polycarbonaat gebruikt voor het verstevigen van veiligheidsbrillen, koplampen van auto’s, afschermingen van machines op de bouw en zelfs in de cockpit van de meeste vliegtuigen!

Voordelen van polycarbonaat platen

Maar waarom zou je kiezen voor een polycarbonaat plaat? Als je de verschillende toepassingen leest heeft dit materiaal immers ook veel weg van plexiglas. Waarom zou je dan toch de voorkeur geven aan polycarbonaat? Het antwoord is simpel: dit materiaal biedt namelijk nog véél meer voordelen.

Groot voordeel van polycarbonaat is dat het zeer eenvoudig te bewerken is. Dit komt mede door de enorme kracht van het materiaal. Hierdoor hoef je veel minder bang te zijn om deze te versplinteren en kan je er dus alles aan doen om deze op maat te krijgen. Boren, zagen… het is allemaal geen probleem. Polycarbonaat blijft gewoon mooi en versplintert nooit. Ook het onderhoud van polycarbonaat is zeer eenvoudig. Wel is het belangrijk om regelmatig even een doekje over het glas te halen en deze jaarlijks te behandelen met een speciale glasreiniger. Zo weet je zeker dat deze mooi blijft.

Een klein nadeel van polycarbonaat platen is dat ze een stuk krasgevoeliger zijn dan gewoon glas. Gelukkig zijn er wel verschillende trucs om dit zoveel mogelijk te voorkomen en is het ook mogelijk om na het ontstaan van de krassen ook nog eens extra te polijsten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *