De groepenkast vervangen, dat is misschien wel het laatste waar je aan denkt wanneer je een oud huis betrekt. Een groepenkast hoort immers heel lang mee te gaan. Sommige mensen beweren zelfs dat een kwalitatieve groepenkast jou zal overleven. In theorie klopt dat ook zeker. De meeste mensen hoeven dan ook nooit in hun hele leven een groepenkast te vervangen. Er zijn echter ook mensen die hier vroeger of later wél voor komen te staan. En dat kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in en leggen we uit hoe je weet wanneer de groepenkast geheel of gedeeltelijk vervangen moet worden.
Een verouderde groepenkast
Een van de meest voorkomende oorzaken is dat de groepenkast simpelweg sterk verouderd is. Het klopt dat een groepenkast, eenmaal goed aangelegd, zeer lang mee zal gaan. Maar dat betekent niet dat de regelgeving met betrekking tot diezelfde groepenkast onveranderd blijft. De regels van nu zijn bijvoorbeeld veel strenger dan die golden in de jaren ’60. Daarom is het verstandig om bij sterk verouderde groepenkasten altijd een elektricien in te schakelen die een volledige check kan doen. Bekijk of de groepenkast nog aan alle eisen van nu voldoet en zoniet, wat hier dan aan gedaan kan worden. Soms zijn slechts enkele aanpassingen voldoende, maar het gebeurt ook zeer regelmatig dat de gehele groepenkast vervangen moet worden. Betrek je dus een sterk verouderde woning? Controleer dan altijd eerst de groepenkast, want wellicht moet hier toch nog het nodige veranderd worden.
Een goed voorbeeld is dat een aardlekschakelaar sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw verplicht is. Voorheen was dat nog niet het geval. Een aardlekschakelaar is echter van essentieel belang. Dat blijkt wel uit de cijfers. Want sinds de verplichting van de aardlekschakelaar is het aantal huisbranden door kortsluiting fors gedaald. De nieuwe veiligheidsnormen dienen dan ook maar één doel. Dat is het waarborgen van de veiligheid in huis en ervoor zorgen dat ontdekte problemen van vroeger nooit meer kunnen gebeuren in het heden. Een verouderde groepenkast kán dan ook de veiligheid in huis verminderen. Een goede reden dus om deze nog even na te kijken en eventueel te vernieuwen.
Te weinig ruimte
Een andere voorkomende reden is dat er meer elektronische apparaten in huis zijn gekomen, waardoor de groepenkast uitgebreid moet worden. Dit is nodig om kortsluiting te voorkomen en ervoor te zorgen dat alle apparaten indien nodig netjes tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Vaak is uitbreiden dan voldoende, maar dit is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende ruimte in de groepenkast beschikbaar is voor uitbreiding. In dat geval ben je bijna verplicht om een geheel nieuwe groepenkast aan te leggen. Dit om de veiligheid te waarborgen en alsnog het gewenste aantal groepen in de kast aan te leggen.
Zorg er bij te weinig ruimte altijd voor dat de nieuwe groepenkast ook is bestand tegen een mogelijke nieuwe situatie in de toekomst. Zo voorkom je dat je telkens weer de groepenkast moet vervangen en zit je de komende jaren in elk geval meer dan goed.