De meeste ondernemers beschikken wel over een aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel je hier niet bij alle beroepen even vaak gebruik van hoeft te maken. Je hoopt natuurlijk dat dit nooit zo zal zijn, maar in de praktijk komt het nog relatief vaak voor. Zeker wanneer je werkzaam bent in de bouw.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet beschadig je onverhoopt een meubelstuk terwijl je binnen bezig bent met een kleine klus of laat je scherpe materialen op de nieuwe burkely tas van je opdrachtgever vallen. Oeps! Wat nu? In hoeverre ben je aansprakelijk en hoe kan je ervoor zorgen dat je altijd voor dergelijke risico’s verzekerd bent?
Is een rechtsbijstandsverzekering voldoende?
Hoewel de meeste mensen over een rechtsbijstandsverzekering beschikken, is dit geen oplossing voor ieder probleem. Zeker als ondernemer moet je ook nog meer regelen voordat je volledig verzekerd bent tegen iedere schade. Een rechtsbijstandsverzekering is enkel voldoende wanneer je aansprakelijk wordt gesteld door de schade. Die vergoedt een deel van de schade en de eventuele juridische hulp als het tot een rechtszaak zal komen.
Wanneer de rechter echter bepaalt dat jij of je gehele bedrijf aansprakelijk is voor de schade, dan zal je dit toch echt zelf moeten betalen. Dit kan tot een enorme kosten leiden. Soms zelfs zó hoog, dat er niets anders op zit dan het opgeven van jouw bedrijf. Iets wat voor iedere ondernemer uiteraard de grootste angst is. Om dit risico te voorkomen is het daarom ook belangrijk dat je tevens een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Zo ben je gedekt voor alle risico’s op het gebied van aansprakelijkheid in de bouw.
Juist voor zzp’ers van belang
De meeste zzp’ers proberen zo min mogelijk geld uit te geven aan verzekeringen. Je denkt dat het wel los zal lopen. Hoe groot is de kans dat je schade berokkent? Je gaat toch altijd heel secuur te werk. Als je dit denkt, heb je het goed mis. Juist voor zzp’ers is een dergelijke verzekering namelijk van belang. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een nieuwe burkely tas kan je misschien nog wel uit eigen zak betalen, maar dat lukt niet meer als de schade enorm groot is. Of heb jij zoveel geld in eigen kas om die schade te vergoeden?
Ook na oplevering blijf je verantwoordelijk
Veel ondernemers geloven dat ze niet meer verantwoordelijk zijn wanneer hun werk is opgeleverd. Denk echter niet dat je nu helemaal vrij bent van risico. Als na oplevering blijkt dat er verschillende dingen niet goed zijn gegaan en deze ook nog eens schade hebben opgeleverd, ben jij eindverantwoordelijk. Wanneer de eigenaar van het pand vast kan stellen dat het jouw verantwoordelijk was. Dan ben je ook verantwoordelijk voor de kosten die gemaakt zijn. Voor verborgen gebreken blijf je aansprakelijk.
In de bouw geldt als regel dat je als aannemer pas niet meer verantwoordelijk bent wanneer de klusdatum langer dan 20 jaar geleden is. Daarom is het van essentieel belang dat het werk overal secuur wordt gedaan. Zo voorkom je onnodige kosten, zelfs na oplevering.