Kleine foutjes bij de bouw kunnen ertoe leiden, dat er een lekkage in een pand ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende leiding, een verkeerd aangesloten toilet of douche, enzovoorts. In dergelijke situaties is het belangrijk om de bron van het lek zo snel mogelijk te achterhalen. Lukt dit niet, dan is het risico op een ernstige waterschade relatief groot. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken die op muren en plafonds kunnen ontstaan. Wist je dat er op deze vochtplekken schimmels kunnen groeien? Iets wat je logischerwijs maar al te graag voorkomt! In dit artikel lees je meer over het opsporen van de bron van een lekkage.
Lekkage opsporen middels een lekdetectie
Een van de manieren om de bron van een lekkage op te sporen, is het laten uitvoeren van een lekdetectie. OTL Lekdetectie is een partij die hier hulp bij aanbiedt. Met professionele hulpmiddelen, waarvan een thermografische camera een goed voorbeeld is, wordt geprobeerd om tot de bron van de lekkage te komen. Naast een thermografische camera kunnen ook ultrasone trillingen worden ingezet. Het is afhankelijk van de aard van de lekkage welk hulpmiddel het meest geschikt is. Na afloop van een lekdetectie ontvang je een uitgebreid rapport, waarin precies beschreven staat waar de bron zich bevindt.
Zelf een lekkage opsporen in het pand
Naast de mogelijkheid om professionele hulp in te schakelen voor het opsporen van de bron van een lekkage, kun je zelf ook een poging wagen. Probeer bijvoorbeeld het zichtbare vochtspoor te volgen, om zo tot de kern van het probleem te komen. Ook zou je gebruik kunnen maken van kleurstof. Giet een emmer met gekleurd water door de afvoer of bijvoorbeeld over het dak, om te kijken waar dit het pand binnenkomt.
Tip: voordat je zelf aan de slag gaat met een lekdetectie, loont het om uit te zoeken of de verzekeraar een professionele lekdetectie vergoed. Het bespaart je veel tijd en een verergering van de schade aan het pand!