In de bouw gebeuren jaarlijks nog steeds veels te veel ongelukken. Het is dan ook niet voor niets dat er continue gehamerd wordt op het hanteren van de veiligheidsregels. Je kent allemaal wel de situatie dat een onbevoegde het terrein op wilt komen. Erg vervelend en tevens heel gevaarlijk. Er hoeft maar net op dat moment iets verkeerd te gaan en er ontstaat een levensgevaarlijke situatie. Mede om dit te voorkomen zijn bouwhekken bijvoorbeeld van essentieel belang. Zo zorg je er gemakkelijk voor dat onbevoegden de bouwlocatie niet kunnen betreden en duidelijk zien waar er gewerkt wordt. Ook voor jullie eigen veiligheid is het gebruik van bouwhekken essentieel. Denk maar eens aan criminaliteit of vandalisme van jullie spullen. Dat wil je gewoon niet hebben als je druk bezig bent met een belangrijk bouwproject.
Tips om de veiligheid in de bouw te verbeteren
Er wordt continue gesleuteld aan het verbeteren van de veiligheidsregels in de bouw. Het ongevalscijfer moet omlaag als we het vergelijken met andere sectoren. Allereerst is het belangrijk om over een goede bouwplaatsinrichting te beschikken, zo is alles aanwezig wat nodig is voor een efficiënte en veilige manier van werken. Wat je allemaal nodig hebt hiervoor? Neem eens een kijkje op Bouwplaats-Inrichting.nl, hier vind je alle materialen en voorzieningen die je nodig hebt voor een groot bouwproject.
Daarnaast is het belangrijk dat elke werknemer op de hoogte is van alle veiligheidsvoorwaarden op de bouwlocatie. Bij overtreding hiervan moeten ze direct gewaarschuwd worden en bij herhaling van de locatie afgehaald worden. Dit enkel voor hun eigen veiligheid en die van jou. Het is tevens aan te raden om een bordje tegen de bouwhekken te plaatsen, waardoor ze voor het betreden van de bouwlocatie nog eens herinnert worden aan de regels. Er kleven hoge boetes aan het niet nakomen van de veiligheidsregels. Let hier dus goed op!
Verantwoordelijkheid van werkgever
Als werkgever moet je zorg dragen voor een veilige werkomgeving voor je werknemers. Bij arbeidsongevallen ligt de verantwoordelijkheid dan ook altijd op de eerste plaats bij jou. Je bent bijvoorbeeld verlicht om elk arbeidsongeval te melden bij de inspectie SZW. Als je verzuimt om een arbeidsongeval te melden, zal hier een forse boete voor uitgedeeld worden. Afhankelijk van de ernst van het arbeidsongeval zal op korte termijn een inspecteur de bouwplaats bezoeken. Als er gebreken gevonden worden, zal dit een eventuele boete of het tijdelijk sluiten van de bouwlocatie als gevolg hebben. Dit om ervoor te zorgen dat er pas echt verder wordt gewerkt als de veiligheid weer gewaarborgd is. Deze situatie wil je als werkgever natuurlijk voorkomen. Wij raden dan ook aan om altijd eerst met een professional de bouwplaats inrichting te bekijken. Zo weet je in elk geval zeker dat de locatie veilig is. Ook is het belangrijk om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen. De werknemers moeten goed op de hoogte zijn van de risico’s op de bouwlocatie en hebben les nodig in het veilig gebruiken van de arbeidsmiddelen.